DE BEDSTE MORGENRITUALER #2

ER DET FANTASTISK AT BLIVE ÆLDRE?!

‘Little voices that wispers ’I’m too old’, ’I’m too young’. Makes us step away instead of stepping up’.
‘Women of the hour – with Lena Dunham’

Det at blive ældre, er en mental udfordring. Det kan få os til at føle os utilstrækkelige. Forkerte. Anderledes. Bagud. Forud.

Uden nødvendigvis at kunne definere det specifikt, så går vi med en kulturelt indlejret holdning til, hvornår man bør været nået til det ene og det andet punkt i ens liv. Og så er der naturen, som dikterer, at vores kroppe – om vi vil det eller ej – bliver ældre. Allerede fra den dag vi bliver født. Og ud over kulturen og naturen, så er der det sociale aspekt. Vi sammenligner os, og det er sjældent rart, at være hverken den der er for langt fremme, eller for langt tilbage. Man vil bare gerne være lige dèr, hvor man synes man skal være.

Lige nu sker der en hel masse i mit eget liv. Pludselig blev jeg 27, fik en baby i mavsen og ring på fingeren. Det er vidunderligt. Har aldrig været lykkeligere! Men det var ikke som sådan planlagt, at jeg til punkt og prikke skulle følge ‘opskriften’ på den måde – sådan gik bare det for mig. Samtidig har jeg veninder, der er helt andre steder i deres liv. Går i byen, lever single-livet, rejser – og har det enten helt fantastisk med det eller lidt anstrengt.

singapore

Jeg har altid haft det ret afslappet med det at blive ældre. Det er ikke noget der skræmmer mig. Tror på tingene kommer, når de kommer, og at det ikke er noget man kan styre. At jeg har fundet manden i mit liv nu, er en tilfældighed. Livet kunne være gået mange andre veje for mig. Ligesom man på samme måde ikke kan styre, om man er single. Om man har drømmejobbet. Om boligen er fed. Om økonomien spiller. Om livet er, som man forventer det skal være. Det er der ingen garanti for. Så måske man skulle slappe lidt af med at stille så store forventninger til sig selv og til livet? Se anderledes, på den fortælling, vi fortæller os selv, om det at blive ældre? Møde livet med åbenhed og kærlighed overfor os selv og vores udvikling, frem for at stræbe efter konstante nye og større forventninger, se ned på os selv og hvad vi formår og hele tiden begrænse os i vores forestilling om, hvad vi kan og ikke kan, og hvor vi bør være?

Aging is an accomplishment, we should feel pride instead of shame (…)’
‘Women of the hour – with Lena Dunham’

 

LÆRINGEN FORTSÆTTER
En anderledes fortælling kunne være, at uanset hvad vi møder på vores vej – alle de op- og nedture, som er uundgåelige – så fungerer det hele som positiv livslæring. Hver en oplevelse har potentialet til at gøre os stærkere og bedre og gladere. Som mennesker, som kærester, som veninder, som kollegaer, som børn af vores forældre og selv som forældre en dag.

Vi skal alle igennem de lykkelige og de ulykkelige tider. Det er ikke til at komme udenom. De lykkelige er nemme at forholde sig til. De ulykkelige noget sværere. Men alting handler om indstilling, og om at se, hvilke nye muligheder der ligger foran en – uanset hvor langt man er, i forhold til der, hvor man nu lige synes, man bør være.  Livet har mange sving på vejen. Det er ikke èn lang, ukompliceret rejse, hvor alting former sig akkurat som man vil have det. Det er utopi. Urealistisk. Er man ikke afklaret med det, så gør det virkelig ondt – er måske næsten ubærligt og kan lede en ud i nogle forfærdeligt negative spiraler – når man møder modstand.

Når modstanden melder sin ankomst er indstillingen i den grad altafgørende. Står situationen ikke til at ændre, må man se på hvad det åbner af nye spændende døre, frem for at se alt det, der bliver lukket. Man kan alligevel ikke ændre på, hvordan tingene har formet sig. Sket er sket. Der er så mange veje at gå i livet, og lige der, når man møder et ‘rough spot’, bliver man konfronteret med virkeligheden. Vis omsorg for dig selv og have tålmodighed – det er min mantra! 🙂 Tiden arbejder som regel for en, og man bliver klogere og klogere undervejs. Og det er fa fedt at blive klogere! På sig selv og på livet. Man finder sin vej. Det tager tid… Men den er der, og man kan konstant arbejde på at finde den, og blive en endnu bedre og gladere version af sig selv. En, der nyder livet og har det sjovt undervejs. Dét er det vigtigste…

…. og derfor er  svaret på overskriften, på dette indlæg: JA!

DEN LYKKELIGE PEANUT DAME
Inspirationen til dette blog-indlæg kommer fra et afnit af podcasten ‘Women of the Hour – with Lena Dunham’ (Aging, Season 2), hvori der afspilles et kort klip, omhandlende en gammel dame. Syv dage om ugen sidder hun og sælger peanuts på gaden. Og hun er lykkelig. Fordi hun er i live. Rose Wensis hedder hun. Hun drikker ikke vand. Kun Coca-cola. Hun har røget altid.

But here I am, not dead. Because it’s all mental.’
‘Women of the hour – with Lena Dunham’

Ingen kender hendes navn, fordi hun ikke kan engelsk. Hendes børn og mand er døde. Hendes forældre er døde. Men hendes er afdøde far, er hos hende i sjælen. Han giver hende alt; venskab, kærlighed, omsorg, tryghed. Han giver hende et mentalt overskud og mental sundhed;

What more do I need, money? Money is worth less. Health is what matters.
‘Women of the hour – with Lena Dunham’

HAR I ANDRE GENNEMSKUET DET?
Vi prøver alle sammen at gennemskue livet. Alligevel føles det som om, at alle andre har meget mere styr på det hele, end vi selv har. Men det tror jeg er en illusion. Alle har deres at kæmpe med. Alle vurderer sig selv og livet og har det med mellemrum oppe til overvejelse. Vi er aldrig rigtig helt tilfredse. Der er altid mere eller bedre ting at stræbe efter…

Slut med det! Hvis en tudse-gammel dame, der sidder på gaden og sælger peanuts, kan være lykkelig – så kan vi altså også! Alt herhjemme er serveret for os – grundlaget for et smukt, lykkeligt liv er der. Men vi tænker for meget og gør alting til en kamp. I stedet for at se de ting vi har, virkelig se dem, være taknemmelige for det og arbejde konstruktivt med os selv og  de udfordringer vi møder. Vende vores mindset til at på tingene på en ny måde og anerkende, at selv når vi kæmper, så har vi det egentlig nogenlunde, sammenlignet med så mange andre på vores planet.

The pain of losing what we have, not finding what we desire, getting what we do not want, these are part and parcel of what it means to live (…). They are essential aspects of our common human experience (…). And our happiness lies not in avoiding pain or sorrow, but in not letting them disturb our basic equilibrium, the calm of allowing, at least for the moment, the way things are.

(…) We could try to protect ourselves against uncertainty and change by controlling our environment, the behaviour of other people, and the whole world. This is not, however, a realistic strategy. Alternatively, we could change ourselves and adapt to the reality we find ourselves in.
‘A Fearless Heart’, Thumpten Jinpa, PhD, p. 62

Lad os sammenligne livsnoter med kvinderne, der er i vores liv. Da vil vi indse, at ingen helt har styr på det hele. Grib dagen og grib livet – uden stress.

Du kan høre hele afsnittet af ‘Women of the hour – with Lena Dunham’ her:
On the season finale of Women of the Hour, we talk age and aging with Cara Delavigne, Gabourey Sidibe, Holland Taylor, Tavi Gevinson, Jamie Lee Curtis, Khloe Kardashian, and many more amazing women.

lena-dunham

 

Ida

#THEHAPPYLIFEREVOLUTION

 

Følg også med på

Facebook.com/THEHAPPYLIFEREVOLUTION

Instagram.com/Ida_Moldrup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad vil altid være i dit liv? Glæde. Hvis du vælger det. Men det kræver arbejde.

 

Vi ender alle sammen i rotteræset.

 

but we need to get together and compare notes to see the ways in which these problems are shared and are socially formed so that we immobilize effectively against them
Women of the Hour (43.30)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DE BEDSTE MORGENRITUALER #2