KVINDERNE INDTAGER BØRSEN

UBEHAG OG LYKKE HÆNGER SAMMEN?

Måske du vil lytte til dette indlæg i stedet, med en god kop kaffe eller te? I så fald, så tryk play her:

Ohh, those feelings. De strømmer i os konstant og på korte tid kan vi gå fra glæde til smerte, fra gråd til grin og fra lykke til sorg. Alligevel kan det påstås, at vi ikke mærker vores følelser – sådan rigtigt.  Vi har i hvert fald rigtig travlt med at komme ud af vores følelsers vold, når vi mærker noget, der ikke er rart. Det påstår Susan David, i TEDtalken ‘The Gift and Power of Emotional Courage’. Alle citater nedenfor, er fra denne TEDtalk.

“Being positive has become a new form of moral correctness. Just stay positive… It’s a tyranny of positivity.”

skaermbillede-2018-03-12-kl-20-08-43

Personligt er jeg fra naturens side meget positivt anlagt. Ser de fleste ting fra den lyse side og har let til smil. Det er sjældent jeg er sådan i rigtig dårligt humør. Og jeg dyrker den glæde, jeg har i mig. F.eks. med denne blog. Den startede jo med navnet #THEHAPPYLIFEREVOLUTION (er pt. i gang med at skifte navn the The Rev.). Fordi jeg gerne ville viderebringe mit glade livssyn og en masse af det, som jeg dagligt lytter til, læser og ser på af diverse (selv)udviklende bøger, TEDtalks, podcasts etc. Der findes rigtig meget af den slags og ordet ‘selvhjælp’ er yderst aktuelt. ‘Jagten på Lykken’ er for alvor sat ind…

Jeg synes en vigtig note i den sammenhæng er, at det at stræbe efter en lykke, der skal være der 24/7, det er en umulighed. Vi er ikke bygget til at være positive HELE tiden.

Men negative følelser er umoderne. Det er som om, at hvis vi har en såkaldt ‘dårlig’ følelse, så dømmer vi os selv for ikke at være gode nok. Optimerede nok, om man vil. Det er bedst hvis man kan nå det hele på den halve tid, være imødekommende, social, åben, stærk, succesfuld og glad, glad, glad. Jeg kan godt selv have tendens til at blive fanget i dette ‘tyranni’, hvis vi skal bruge Susan Davids ord. Blive fanget i følelsen af, at jeg spilder min værdifulde tid, hvis jeg er ked af det, sur, vemodig, forvirret, stresset. For har jeg egentlig bare lyst til en aften på sofaen med intet andet end en dårlig omgang ‘Paradise Hotel’, så føler jeg at jeg spilder min tid. Videre i teksten. Vi har kun et liv… På med arbejdshandskerne og det gode humør, og i gang med at være aktiv, glad, arbejdsom, osv.

Men stop nu.. Det er altså ikke menneskeligt, og ingen  – heller ikke dem der ser sådan ud på sociale medier (jeg selv inklusive) – er glade hele tiden. Selvfølgelig er der forskellige grader af hvor glad man er i et liv, hvor taknemlig man er osv. Men bevidstheden om, at man ikke kan eller skal være ovenpå hele tiden, er vigtig at have med sig ud i den store verden.

I TEDtalken siger Susan David følgende:

Research on emotional supression shows that when emotions are pushed aside or ignored they get stronger.

Skubber vi hele tiden vores følelser til side, og lader være med at være i dem, så kan man i værste fald ende ud med at være udbrændt. Ked af det. Deprimeret.

Depression is now the single leading cause of disability, globabally. (…) Outstripping cancer and heart disease.”

Det er virkelig sørgeligt. Der er nok flere grunde til det, men er en af dem mon, at vi svigter os selv i at mærke vores følelser og arbejde med dem?  Tillade dem at være der og bruge tid på at lade sårene hele. I stedet for at tage os selv til fange, med telefonen i hånden, og bilde os selv ind, at vi da også bare er nogle sørgelige eksistenser, når vi ikke kan være lige så ‘velfungerende’ som dem vi ser på sociale medier.  Vi burde dykke ned i de ting, der stresser os. Finde ind til kernen. Se os selv i øjnene, i stedet for at droppe  bearbejdningen, fordi vi ikke lige kan overskue det eller fordi vi simpelthen ikke accepterer, at de følelser, må bo i os. Måske vi kan finde den såkaldte ‘lykke’ når vi begynder at se vores følelser, mærke dem og leve med dem?

Her er de mest rammende citater fra TEDtalken (i min optik):

Tough emotions are part of our contract with life.

Discomfort is the price of admission to a meaningful life.

Research now shows that the radical acceptance of all of our emotions, even the messy and difficult ones, is the cornerstone to resilience, thriving and true authentic happiness.

Courage is not an absence of fear, courage is fear walking.

 

Ida
#THEREVDK

Du kan også følge med på instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KVINDERNE INDTAGER BØRSEN